House in Takamatsu-cho

Works

Renovation of a house built about 45 years ago. The plan was based on tidying up, cleaning, and finishing changes, and the kitchen, which had a high priority, was extensively renovated to balance the total construction cost.


The storage area on the right side of the photo was once separated from the storage wall by fittings, but it was dismantled and integrated into a kitchen and dining room. The main dining wall (front of the photo) right after entering from the entrance is plastered lightly by the plasterer.


The shoji is changed to the so-called “Yoshimura shoji”, and a new closet is inserted into Toko. It was a space filled with tatami mats, but it was renovated to a roll carpet (gripper method). The lighting is also new and combined in the form of “milky white glass shade + brass socket + brass pipe + brass pedestal”. Overall, I tried to break the pure Japanese taste in a well-balanced way.


The entrance door had a sash door attached due to the previous renovation, but it was removed and a new wooden hinged door was installed while reusing the wooden frame that was once used.


Blue gray tiles are used upon request, and solid cedar boards are used for the end plate of the kitchen worktop.


For the bathroom, new 50-square porcelain tiles were assigned on top of the existing tiles. The walls of the toilet are finished by scraping off cement mortar. In both rooms, the original lighting has been refurbished and reused.


The metal switch / outlet plate, which is a valuable design now that can still be used, is cleaned and reused. All existing wooden fittings that can be used have been revived by cleaning.


Brass downlight that is made this time.


The brass pendant light that is made this time. The stains and dirt on the ceiling board due to aging were also calmed down by cleaning.


The floor is protected by applying permeable urethane to a 3-layer flooring board (white ash) while retaining the natural texture.


The corridor uses a cotton roll carpet (gripper method).


The light that passes through the large-sized linen fabric blends into the space of natural materials.

DATA
COMPLETION : Dec. 2020
LOCATION : Takamatsu, Kagawa, Japan